Anchem

Aparatura analityczna
Wyposażenie laboratoriów

ANALIZATOR NOWEJ GENERACJI DO CIĄGŁEGO MONITORINGU PROCESU FERMENTACJI MLEKOWEJ

ICINAC to czwarta generacja aparatów CINAC, powstałych w latach 90 we współpracy z INRA (UMR GMPA, lab. G. Corrieu), na zamówienie największych we Francji przetwórni mleczarskich.

Obecnie jest to jedyny system do ciągłego monitoringu procesu fermentacji mlekowej poprzez rejestrację pH, zmian temperatury i potencjału Redox w jednej lub wielu próbkach, dzięki czemu możliwe jest:

  • Określenie parametrów procesu fermentacji mlekowej specyficznych dla danego szczepu
  • Ocena i przewidywanie wpływu procesu fermentacji na proces technologiczny
  • Badanie wpływu poszczególnych parametrów (np. rodzaju podłoża, temperatury) na proces fermentacji
  • Zdefiniowanie odpowiednich inokulum (np. mieszanie szczepów, uzupełniające charakterystyki)

Jedyną cechą łączącą ICINAC z poprzednimi modelami jest nazwa i cel w jakim został stworzony, wszystko inne jest zupełnie nowe!

Aparat ten, który nie ma żadnego odpowiednika na rynku, jest niezwykle przydatny w działach badawczo-rozwojowych w zakresie testów, kontroli i oceny kultur starterowych stosowanych w coraz bardziej złożonych produkcjach, jak również w kontroli procesów produkcyjnych czy kontroli jakości.

ICINAC jest przeznaczony do przemysłu mleczarskiego (jogurty, sery i inne), ale również znajdzie zastosowanie w miejscach, gdzie wymagana jest ciągła kontrola pH: chemia, farmacja, przemysł kosmetyczny i rolno-spożywczy.

Ponadto, został stworzony zgodnie z nową normą ISO 26323 (Oznaczanie aktywności zakwaszania kultur mleczarskich przez ciągły pomiar pH – CPH).

CECHY ANALIZATORA ICINAC

  • Jednoczesny pomiar do 96 próbek
  • Wysoka elastyczność
  • Nowe cyfrowe czujniki
  • „„Zintegrowany dotykowy wyświetlacz PC
  • Przyjazne w użyciu oprogramowanie

WIELOPARAMETROWE CZUJNIKI CYFROWE

ICINAC został wyposażony w najnowszej generacji cyfrowe czujniki Mettler Toledo z technologią ISM, która pozwala na inteligentne zarządzanie nimi podczas przekształcania sygnałów na sygnały cyfrowe.

Dzięki temu możliwe jest prowadzenie pomiaru temperatury, pH czy potencjału redox próbki w tym samym czasie.

KOMPLETNY OPIS BADANEGO SZCZEPU BAKTERII

Oprócz prezentacji graficznej trzech dostępnych wykresów dla każdego parametru (przebieg, prędkość i przyspieszenie zmian), oprogramowanie ICINAC dokonuje w czasie rzeczywistym kalkulacji wszystkich kluczowych punktów charakterystycznych dla badanego szczepu, takich jak pH w 4. godzinie, pH w 6. godzinie, czas potrzebny do osiągnięcia pH 5, maksymalna prędkość, zakres czasu, w którym prędkość przekracza 50% prędkości maksymalnej i innych.

Każdy użytkownik może zdefiniować własny zestaw punktów kluczowych, w najlepszy sposób charakteryzujący poszczególne przebiegi.

MODUŁOWA BUDOWA I UNIWERSALNOŚĆ

Do 96 pomiarów

Jeden moduł może zawierać 16 lub 32 kanały pomiarowe. Możliwość ich łączenia pozwala na jednoczesny pomiar nawet do 96 próbek.

Do 32 kanałów regulacyjnych

Modułowość dotyczy także kanałów regulacyjnych (wyjściowych). Do wyboru: wyjścia cyfrowe, dwa rodzaje wyjść analogowych: 4-20 mA lub 0-10 VDC

Każdy kanał jest kontrolowany niezależnie, co pozwala na współbieżne przetwarzania danych pomiarowych, niezależnie od liczby używanych kanałów i od czasu pomiaru. W zależności od ustawionej konfiguracji system może wykonywać różne funkcje, a możliwość ustawienia przez użytkownika żądanej częstotliwości zbierania danych zapewnia aktualność kalibracji każdego kanału pomiarowego.

SYMULACJA PROCESU FERMENTACJI

Programując cykl temperaturowy użytkownik może odtwarzać lub symulować dowolne modyfikacje w warunkach zachodzącego procesu (zmiany temperatury lub pH) i porównać, przy pomocy wykresu lub/i parametrów opisujących, potencjalny wpływ tych modyfikacji na badany szczep.

PRZYJAZNE, NOWE OPROGRAMOWANIE, DZIAŁAJĄCE W ŚRODOWISKU WINDOWS

Kolejną wielką innowacją jest to, że komputer PC może być zintegrowany z systemem, pozwalając użytkownikowi na obsługę ICINAC’a przez duży ekran dotykowy.

Oprogramowanie stworzono w sposób całkowicie przemyślany, tak by było przyjazne i proste w obsłudze, nawet przez użytkowników nie posiadających dużego doświadczenia.

Działające w środowisku Windows oprogramowanie pozwala na:

  • Zarządzanie kompensacją temperatury
  • „„Reagowanie na osiągnięcie określonych warunków (np. temperatura, pH, czas)
  • „„Sterowanie łaźnią grzewczą
  • „„Obliczanie wszystkich punktów kluczowych
  • Zapamiętywanie danych w czasie rzeczywistym
  • „„Rysowanie wszystkich typów krzywych pomiarowych
  • „„Śledzenie zmian współczynników kalibracji sond pH
  • „„Tworzenie i zarządzanie własnymi bibliotekami (np. uśrednianie krzywych, odchylenia standardowe)

AKCESORIA I OPCJE

Moduły wyjściowe

Dostępnych do 32 kanałów wyjściowych:

  • Wyjście cyfrowe
  • „„Wyjście analogowe 4-20 mA
  • „„Wyjście analogowe 0-10 VDC

Wieloparametrowe czujniki cyfrowe

Stworzone przez Mettler Toledo cyfrowe czujniki dzięki technologii ISM pozwalają na jednoczesny pomiar 3 parametrów w 1 kanale: pH, temperatura i redox.

Inne czujniki

Czujniki na zamówienie, np. do pomiaru przewodności, czy ilości rozpuszczonego tlenu.

Roztwory czyszczące i bufory

Pełen zakres roztworów zapewniających utrzymanie parametrów sond pH oraz ich prawidłową kalibrację przed każdym cyklem pomiarowym w celu zmniejszenia częstotliwości wymiany sond.

Łaźnie wodne

W zależności od potrzeb dostępne są różne rodzaje łaźni wodnych. Pomożemy Państwu w dobraniu właściwego rozwiązania.

Wymiary urządzenia

510 x 450 x 300 mm
(długość x szerokość x wysokość)

Waga urządzenia

11 do 13 kg, w zależności od konfiguracji

Kontakt

Anchem

ul.Międzyborska 23
04-041 Warszawa
tel: +48 22 646-26-60
fax: +48 22 646-26-69

Pn-pt w godz. 8-16

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Katalogi Anchem

 

Aktualne
katalogi
dla Ciebie!

Pobierz:
Katalog Thermo
Katalog Armen

Do pobrania

iCinac
Rozmiar: 5,2MB

Copyright © 1994-2014
Webdesign: Graficca.eu